Dat dialecten een eeuwenlange geschiedenis met zich meedragen wordt in dit boek verduidelijkt. Zo zijn er gelijkenissen in de dialecten van de gebieden die in het verleden tot het Hertogdom Brabant behoorden. Dat waren Noord-Brabant in Nederland en de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant. De dialecten die in de provincie Limburg gesproken worden zijn hier totaal verschillend van omdat Limburg behoorde tot het land van Loon en later het Prinsbisdom Luik.
Ondanks de diversiteit van de dialectwoorden zijn er toch heel wat woorden die vrij algemeen zijn in Vlaanderen. Denk aan de woorden telloor, zjat, schapraai, schappen en kuisgerief. Wil je de middeleeuwse versie van het West Vlaams dialect horen? Steek dan even de ‘skreve’ over naar Frans-Vlaanderen. Dialectsprekers zouden vaker fouten maken tegen het Standaard Nederlands. Zoals bij de verleden tijd van gegeven wordt in het dialect vaak ‘gegoven’. Maar omgekeerd zouden ze een voordeel hebben met het leren van woorden met een korte ei en een lange ij die in het dialect ee en ie worden. Probeer het maar met geit en geet. Of ijs en ies.
In dit boek zijn talloze kaarten opgenomen ter ondersteuning van de woorden. Op woordkaarten zie je de verspreiding van de dialectbenamingen. Klankkaarten tonen hoe een bepaalde klank van een woord op verschillende plaatsen wordt uitgesproken.
Dialecten evolueren. Eeuwenlang hebben ze zicht ontwikkeld en veranderingen ondergaan. Dit kan je vaststellen in Middelnederlandse teksten waarin vaak de spreektaal, de taal die de schrijver ‘hoorde’, werd opgeschreven.
Wil je zelf aan de slag gaan? De onderzoekers van dit boek geven heel wat websites mee, als je meer wilt weten over woorden en klanken van dialecten, of gelijkgestemden wilt ontmoeten, of kennis bewaren voor het nageslacht. Ze tonen je ook hoe je in tien stappen een dialectwoordenboek maakt.
De informatie over dialecten die in deze uitgave meegegeven wordt is enorm interessant. Zo krijg je onder andere antwoord op de volgende vragen: Wat is er zo bijzonder in de verschillende regionale dialecten? Hoe onderscheid je een dialectspreker van een tussentaalspreker? Hoe klonken dialecten vroeger?
Dit boek speelt in op de vernieuwde belangstelling voor dialecten en het werkt buitengewoon enthousiasmerend!