Het eerste wat opvalt aan dit boek is … de achterflap. Verrassend genoeg bevat dit een dicht geplooide kaart van het oude stadscentrum van Antwerpen. Op deze kaart staan meer dan honderd locaties die in dit boek besproken worden, mét het betreffende paginanummer waar het onderwerp besproken wordt. Via deze bezienswaardigheden vertelt de schrijver, een stadsgids, het verhaal van de eeuwenlange handel van deze havenstad. Vanaf de 16e eeuw tot en met vandaag. Telkens gebruikt de schrijver een beroemde Antwerpenaar of bezoeker als kapstok voor zijn verhalen.
Heel wat belangrijke actoren passeren de revue zoals de schilders Peter Paul Rubens en Antoon van Dyck, de drukker-uitgevers Plantijn‑Moretus, de Engelse humanist Thomas More, en de kunstverzamelaar Fritz Mayer Van den Bergh. Maar ook over heel wat gebouwen en monumenten vertelt de gids van dienst interessante, onbekende feiten. Lees mee over de Handelsbeurs, het Havenhuis, het MAS, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de spoorwegkathedraal, het Snijders & Rockoxhuis, het Eilandje, de Suikerrui en het Brouwersvliet.
Aandacht voor ‘Le petit histoire’ maken dit boek zo boeiend en geven antwoord op vele vragen. Waardoor hangen er zoveel werken van Peter Paul Rubens, voorheen in de Sint-Carolus Borromeuskerk, in het Kunsthistorisches Museum in Wenen? En waarom hangen er in dat museum ook zes werken van Pieter Bruegel de Oude? Waarom was een werk van Peter Paul Rubens te klein voor het plafond van een Londens’ gebouw. Waarom was de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in de 16e eeuw een kapittelkerk? Wat weten we nog over de twee Wereldtentoonstellingen en de Olympische Spelen in het Antwerpen van de 20e eeuw?
Deze uitgave staat bol van historische wetenswaardigheden van deze belangrijke wereldhaven en haar handelscentrum tijdens de Gouden Eeuw en de Tachtigjarige Oorlog,.
De gids staat ook stil bij de tegenkantingen die de wereldhaven van Antwerpen door de eeuwen heen te verduren heeft gehad. Over de succesvolle Oostende Compagnie die gesaboteerd werd. De sluiting van de Schelde en de aanhoudende blokkering van de IJzeren Rijn.
Fred Vanderpoorten is een goede verteller. Hij houdt de aandacht van de lezer vast met zijn verhalen. Door de jaren heen heeft hij ondervonden bij welke termen zijn publiek verduidelijking nodig heeft. En die methode past hij ook toe in zijn boek. Hierdoor vertelt hij het verhaal achter het verhaal en wordt de lezer getrakteerd op meer diepgang.
Het leuke aan Antwerpen is, dat het een grootstad is met een oude stadskern, waar je het gevoel hebt in een groot dorp te flaneren. Dit wordt door deze uitgave extra in de verf gezet.
Een boeiende biografie van de stad Antwerpen.