Tijdens
drie generaties hebben er spectaculaire veranderingen plaats gevonden in de
keuken. Vele van onze grootmoeders
kookten nog op de Leuvense stoof. Onze moeders evolueerden naar de
geïnstalleerde keukens met een gasfornuis en later een elektrisch fornuis. De huidige generatie vraagt om een keuken met
een kookeiland, de nieuwste snufjes en dito apparaten. En de aankomende jongeren kiezen voor een
broodje buitenshuis en brengen kant-en-klare maaltijden mee naar huis. Dit boek is een ode aan de kookmoeders van
toen!
Na de
Tweede Wereldoorlog brak er een tijd aan van opportuniteiten en welvaart. En dat zag je duidelijk aan het hart van de huizen
van de Vlaamse gezinnen, de keuken. De
opkomst van de huishoudapparaten was hier niet vreemd aan. Een staafmixer en
een elektrisch mes werden gretig gekocht.
Er werd gespaard voor een ijskast, een diepvriezer, een wasmachine, een
droogzwierder en een stofzuiger. De
voedingsindustrie bracht ontelbare nieuwe producten op de markt zoals
olijfolie, pasta, groenten in blik, ijscrème en diepvriesgroenten. De buurtwinkel wordt uit de markt geprijsd
door de supermarkten. Het wordt weldra
een wekelijks uitje. Met de auto naar de supermarkt, en de vader des huizes achter
het stuur. Grote merken en
reclamebureaus ontwikkelden nieuwe trends die door de huismoeder gretig
opgenomen werden. Tijdschriften en
kookboeken werden aangeschaft om mee te zijn met de nieuwste hypes.
Dit boek
staat bol van nostalgische foto’s. Zo
zijn er foto’s van keukens uit de jaren zestig en woonkamers uit de jaren
zeventig. Of prenten van affiches of
verpakkingen van bekende merken die je wel in elke keuken terugvond zoals
Liebig, Ajax, Nova, Millecroquettes, Marie Thomas, Anco, Resi frituurvet en
Pacha chicorei. Toen was het aanbod van kookboeken veel kleiner. Maar in elke
keuken vond je een exemplaar van ‘Ons kookboek’, ‘Koken voor elke dag’, ‘Beter
bakken’ en ‘Braden en stoven in de ‘Römertopf’.
‘Aan de kook’ is een
superleuk boek die de Vlaamse huisvrouw van toen centraal zet.
Ondertitel: Een halve eeuw keukengeschiedenis