Onder de Vlaamse bieren zijn geuze en kriek ongetwijfeld deze met de rijkste traditie. Bovendien hebben ze al een lange geschiedenis achter de rug en proberen ze zich te handhaven in het hedendaagse drankenaanbod. Belangrijker nog is hun unieke, niet te evenaren smakenpalet. Voldoende redenen me dunkt, om bierexpert Jef van den Steen te volgen op deze kennismaking met de bieren en de streek waar ze nog steeds gebrouwen worden.
De auteur beschrijft grondig de complexe ontstaansgeschiedenis van geuze, meerts en faro, zowel chronologisch in de loop van de geschiedenis als in werkelijkheid in de brouwketels. Brouwprocessen komen daarbij behoorlijk gedetailleerd aan bod. Interessant is de aandacht die besteed wordt aan het meerts bier, een type tafelbier dat samen met lambik gebrouwen wordt. Na de tocht door de geschiedenis en langs de brouwketels is de hedendaagse regelgeving aan de orde, waaronder uiteraard de Europese. Voor de bierliefhebber is proeven het allerbelangrijkste. Je leest hier de proefervaringen van de auteur van een tiental courante geuzes en smaakt alvast in gedachten mee. Een eind verder in het boek kan je kennis maken met de brouwerijen zelf.
Fruitbieren zijn niet nieuw: al in de 17de eeuw werden ze gebrouwen in onze contreien. Vandaag helpen ze misschien wel voor een stuk om mee de toekomst te verzekeren van de traditionele geuzebrouwers. Streekgerechten en streekbieren kunnen een perfect huwelijk sluiten, tot meerder vermaak van je smaakpapillen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Geuzekaas, haantje in farosaus, eendenborst met kriek of kalfsvlees met geuze? Overloop de recepten, geïllustreerd met fraaie foto’s en ga misschien zelf aan de slag.
Bijzonder uniek zijn de bieren die zo streekgebonden zijn als geuze. Een kennismaking met of een verdere inwijding in dit bier kan niet anders dan gepaard gaan met een ontdekking van een stukje Pajottenland. Een zware inspanning is dat niet want de streek is prachtig en de horecagebonden rustplaatsen hebben zoveel lekkers te bieden. Voorliggende boeiende kennismaking, echt een lekker boek, is alvast een uitstekende aanzet tot proeven en genieten ter plekke.
Afmetingen: 25 x 30 cm