Een dubbel doel dient deze bijzondere uitgave. Ze versterkt je kennis van de cartografie en haar geschiedenis, maar maakt je eveneens wegwijs in het verleden van die gebieden die tot het hedendaagse Vlaanderen horen. De oudste kaart die onze contreien toont, weliswaar nog onder de hoofding Gallië, dateert uit de 15de eeuw, maar werd nog opgemaakt op basis van informatie verstrekt door Claudius Ptolemaeus (2de eeuw). Vandaag gaat de informatieverwerking alvast een eind sneller.
Naast voorgaande kaart is een exemplaar afgebeeld die de toenmalige (15de eeuw) kennis inzake van de geografie over onze contreien toont. De belangrijkste hedendaagse Vlaamse steden waren ook al terug te vinden op deze kaart. Pagina na pagina blader je vervolgens langsheen schitterend kaartmateriaal dat je steeds dichter bij vandaag brengt.
Je bewondert de zich steeds verder ontwikkelende geografische kennis van de cartografen, maar je hebt toch vooral oog voor de creativiteit waarmee ze die wetenschap overdragen op hun tijdgenoten. Kan je je voorstellen dat je met zulk oud manuscript in je reistas door Vlaanderen trekt? In plaats van te luisteren naar de stem van de kordate stem van je gps, die het altijd beter denkt te weten? De vrijheid om zomaar wat rond te trekken lijkt verloren sinds de opkomst van dit door satellieten geïnformeerd toestelletje. Toegegeven, met dit zware, lijvige kaartenboek in de hand zou het ook niet licht reizen zijn.
Deze prachtuitgave biedt niet alleen een schitterende collectie kaarten, maar bladzijde na bladzijde houden de auteurs je op de hoogte van de ontwikkelingen van de cartografie, de geografie en de geschiedenis van Vlaanderen. 't Is nog even tot eindejaar, maar dit fraaie werkstuk verdient een plek op de geschenkenlijstjes voor bijzondere mensen.