In alle seizoenen trekken wandelaars en fietsers naar de bossen, natuurparken, de kust en de velden om te genieten van de natuur. Meestal hebben ze ook een fototoestel bij zich om leuke kiekjes te maken. Ruben Smit leert je in dit boek om doelbewust naar het landschap te kijken om zo een mooie compositiefoto's te maken.
De horizon in het landschap is een goede 'geleider' om documentaire-, impressionistische- en abstracte foto's vast te leggen. Kijkvaardigheid is het sleutelwoord in dit boek. Je krijgt talrijke tips om de omgeving te bestuderen: door een leeg diakadertje te kijken, met één oog de bomen waar
te nemen of eenvoudigweg midden in het veld te gaan zitten en te observeren. Interessant is zijn uitleg over blikbegeleiding: zoek een mooi stukje natuur met een markant detail, wacht eventueel op een detail (bv. een reiger die in je gezichtsveld komt) en maak je foto's. Achteraf, bij het bekijken van de foto's, zal je blik geleid worden naar dit detail.
De talrijke praktische voorbeeldfoto's in dit boek zijn aangevuld met een 'triggerfoto' en een kadertje met de technieken die gebruikt zijn zoals: het soort statief, het soort lens, de sluitertijd en de filters. De 'triggerfoto' toont de lijnen en de details die de aandacht trekken. De schrijver lukt wonderwel in zijn opzet om de lezer het gevoel te geven om over zijn schouder mee te kijken tijdens het fotograferen.
Tijdens het lezen van dit boek merkte ik dat fotograferen van landschappen een avontuur is in de natuur. Alsof het vanzelfsprekend leek, was ik al in gedachten plekjes aan 't zoeken om de aangebrachte tips uit te proberen. Lekker spannend om te beleven tijdens de volgende wandeltocht! Voor elk soort landschap is er een tiplijst opgenomen: bossen, landschappen, agrarische landschappen en waterlandschappen.
Ruben Smit publiceert zijn foto's in tijdschriften als Grasduinen, National Geographic en Natuurfoto. De boeken Verborgen Veluwe en Rijzende rivier zijn ook van zijn hand.