Zoek je nog snel een leuk cadeautje voor de feestdagen? Dan is deze kalender, die Vlaanderens geheugen tracht te zijn, misschien een goed idee. Deze almanak is ondertussen aan zijn 11e editie toe. Via Stichting Vlaanderen wordt deze kalender in meer dan twintig landen gelezen. Van week 1 tot week 52 staan er dagdagelijks kleine historische weetjes vermeld. Zo lees ik dat er vanaf 1853 in Frans-Vlaanderen geen ‘Vlaams’ mag onderwezen worden. Op ‘dinsdag 28/04/15’ verneem ik waar het geografische middelpunt van Vlaanderen ligt. Weet jij waar dit middelpunt is in jouw gemeente? … Verder staat er dat reishandleidingen al in de 15e eeuw geschreven werden: om een pelgrimstocht naar Rome te ondernemen.
Kortom, een jaar lang verneem je kleine of grote feiten uit de geschiedenis. Ondertussen doe je ook nog enkele goede boekentips op!
Elke zeven dagen wordt voorafgegaan door ‘de week van …’. Hierin wordt een persoon voor het voetlicht gebracht die in Vlaanderens collectief geheugen zit of nét niet. De man of vrouw heeft zijn/haar sporen in een bepaald vakgebied verdiend. Zo is er de week van Jenny Tanghe (actrice), Jaklien Moerman (tekenares), Christina de Wonderbare (een mystica uit Sint-Truiden) en Catharina van Hermessen (middeleeuwse schilderes). Stuk voor stuk sterke vrouwen. Van de mannen onthoud ik vooral Jan Matterne, de geestelijke vader van de succesvolle televisieserie De Collega’s.
Een kniesoor valt over enkele verhalen die twee maal voorkomen.
Of misschien de voorbereiding van de editie 2016 grondiger aanpakken?