Sinds de mens ertoe kwam landschappen in kaart te brengen is er al behoorlijk veel veranderd, zowel voor wat betreft de techniek van de cartografie als voor wat betreft het uitzicht van de landschappen. Voorliggende uitgave geeft een overzicht van beide onderwerpen, vanaf de definitieve aanvang van de cartografie in België, ruim drie eeuwen geleden.
Ferraris was tussen 1771 en 1778 de eerste om onze toenmalige contreien volledig en op een professionele wijze in kaart te brengen. Zijn kaarten en die van latere cartografen bieden uitstekend vergelijkingsmateriaal met hedendaagse kaarten. Tegelijkertijd laten de kaarten toe om de ontwikkeling van het landschap tijdens de voorbije eeuwen te bestuderen. Ze bieden een schat aan historisch vergelijkingsmateriaal voor iedereen die ook maar enigszins geïnteresseerd is in geschiedenis, heemkunde of erfgoed.
In deze bijzonder boeiende en leerrijke uitgave wordt historisch en hedendaags kaartmateriaal van 25 landelijke gebieden met elkaar vergeleken. Elk van deze hoofdstukken wordt bovendien aangevuld met foto’s die de grote verschillen illustreren tussen het landschappelijke uitzicht toen en nu. In stedelijke gebieden zijn de wijzigingen in het landschap nog veel ingrijpender dan in de landelijke. Ook hier geeft het cartografische en fotografische materiaal een bijzonder helder beeld van wat er met stedelijk landschap gebeurde. De auteurs noteren acht stappen in de ontwikkeling van dit type landschappen, te beginnen met de (jammerlijke) afbraak van de stedelijke versterkingen. Ook aan de ontwikkeling van de toeristische landschappen besteed deze fraaie uitgave behoorlijk wat aandacht.
Dit boek leert je ook dat bijzonder veel historische aspecten van het landschap verloren gingen in de voorbije eeuwen: windmolens, stadswallen, militaire gebouwen, benamingen, enz … Het combineren van oude kaarten, gravures en foto’s met de hedendaagse situatie levert een schat aan informatie op voor geïnteresseerden. Het verleden wordt weer een beetje meer zichtbaar.
Liefhebbers van oude kaarten, heemkundigen, mensen die geboeid zijn door geschiedenis en iedereen die ook maar enige belangstelling heeft voor het verleden of voor landschappen zal een heerlijke kluif hebben aan dit schitterende boek. Zeker een cadeautip voor verjaardagen, moederdag, vaderdag en tal van andere feestelijke gelegenheden die aanzetten tot het geven van een mooi en leerrijk geschenk.
Ondertitel: De evolutie van het landschap in drie eeuwen cartografie
Afmetingen: 250 x 335 mm, gebonden met stofomslag