De huidige staat België bestond natuurlijk nog niet in de 17de eeuw. Maar de gebeurtenissen in de regio die enkele eeuwen later België zou gedoopt worden behoren natuurlijk wel tot onze geschiedenis. Uit die periode stamt ook een zeer behoorlijk deel van zowel het Vlaamse als het Waalse erfgoed. Waar je ook rondreist in het land België, je kunt niet om de 17de eeuw heen op vlak van politiek, cultuur en leefwereld.
De geschiedenis en het leven in de 17de eeuw waren bijzonder rijk en gevarieerd, al was dit in afnemende mate het geval naarmate je tot een lagere of armere klasse behoorde. Om de gebeurtenissen en de ontwikkelingen van de 17de eeuw enigszins overzichtelijk te kunnen overschouwen (en de fysieke kracht daarvoor binnen de perken te houden) hebben de uitgevers er terecht voor gekozen de informatie over twee boekdelen te spreiden, weliswaar gebundeld in één stevige map. Het eerste deel bekijkt de politieke situatie en evolutie; in het tweede gaat alle aandacht naar de cultuur en de leefwereld van die periode. Meer dan dertig auteurs verleenden hun medewerking om de fascinerende 17de eeuw te omschrijven en toe te lichten.
De politieke gebeurtenissen, de cultuur en de leefwereld die hier behandeld worden omvatten iets meer dan louter de 17de eeuw, meer bepaald de periode tot 1715 toen de Habsburgers ook hier hun heerschappij vestigden. De vele politieke ontwikkelingen van die periode worden grondig geschetst en in hun tijdskader gesitueerd. Onder de hoofding “cultuur en leefwereld” komt een zeer brede waaier aan thema’s aan de orde, zoals bijvoorbeeld: de Kerk en haar diverse geledingen, het onderwijs, het taalgebruik, de grote intellectuele stromingen, de ontwikkelingen in de steden, het landschap en het milieu, de ontwikkelingen bij de verschillende bevolkingsklassen, de kunsten, het sociale leven, de voeding, … Kortom, een zeer rijk geschakeerde waaier aan onderwerpen. Een uitvoerige bibliografie vervolledigt het geheel.
De opstand tegen koning Filips II, die aanving in 1568, was de verre aanleiding tot de splitsing der Nederlanden. In 1579 werden de Verenigde Provincies definitief onafhankelijk, terwijl in het zuiden Filips II vanaf 1585 de macht weer stevig in handen had. Deze zuidelijke provincies zouden later met het prinsbisdom Luik tot de staat België samengevoegd worden. Misschien is deze boeiende en schitterende uitgave wel een passend geschenk in het vooruitzicht van een volgend keerpunt in onze geschiedenis, de splitsing van België? Al moet je natuurlijk niet zolang wachten om deze beide boeken te kopen of cadeau te doen. Voor- en tegenstanders van die splitsing zullen in ieder geval genieten van de beide prachtige boekwerken die samen een rijk geschakeerde en veelzijdige terugblik bieden op de 17de eeuw in hun contreien.
Afmetingen: 25 x 29 cm
Ondertitel: De Spaanse Nederlanden en het prinsbisdom Luik