De unieke vondst van een negentiende eeuws oud Frans kookschriftje ligt aan de basis van dit boek. Het handgeschreven schriftje dateert uit 1870 en is een verzameling van Franse gerechten. Kok Manfred Meeuwig heeft deze spijzen een hedendaags tintje gegeven. Johannes van Dam, een moedige Nederlander, beschrijft in het voorwoord de teleurgang van de Nederlandse keuken op het einde van de negentiende eeuw. Tot die tijd was ze te vergelijken met de Belgische - of Franse keuken. Door de oprichting van de huishoudscholen is er heel wat van de vroegere eetcultuur verloren gegaan. Alle gerechten moesten gezond, goedkoop en snel te bereiden zijn. Kruiden werden vervangen door smaakmakers! Het enige wat restte waren stamppotten en soep waarin je lepel rechtop bleef staan.
Opmerkelijk is hetgeen Manfred Meeuwig in het tweede voorwoord beschrijft: in de periode van de intrede van de nouvelle cuisine genoten de Franse koks en hijzelf, tijdens hun vrije tijd, in de dorpscafés van de traditionele Franse keuken! Ze aten paté, coq au vin met wijn en stokbrood … een beetje zoals God in Frankrijk.
Koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten van vis en vlees en talrijke desserts zijn in dit mooie en aanlokkelijke kookboek opgenomen. Je leert hoe je cornichons (augurken) moet conserveren en waar het oude gebruik “breng naar de oven van de bakker” vandaan komt (als je dit al niet wist). Het recept van kalfskroketten lijkt veel smakelijker en het woord klinkt ook veel beter dan de vleeskroketten die je bij de plaatselijke frituur kan kopen. Oma’s en opa’s zullen zich zeker de peterselieaardappeltjes herinneren die in hun jeugd bereid werden. Het gerecht is poepsimpel en overheerlijk. Zeker proberen! Wie waagt zich aan de gegratineerde macaroni à la crème, de ovenschotel met vlees of de Boeuf Bourgignon?
De oorspronkelijke eigenaar van dit kostbaar schriftje verdient een pluim, maar ook de uitgever die zijn kans gegrepen heeft om één van de betere kookboeken uit te brengen.
Ondertitel: Franse klassiekers voor nu