Eten is een basisbehoefte van de mens. Er zonder kan de homo sapiens niet. Hoe ontwikkelder een cultuur is des te meer aandacht ze schenkt aan de kwaliteit van het eten. Des te verwonderlijker ook dat men van gewone keukenkwesties een bijna wetenschappelijke benadering kan maken. In dit zeer lijvige boek worden vragen beantwoord zoals ‘waarom bederft vis sneller dan vlees’ of ‘hoe weet je dat een ei oud of vers is’.
In de 15 hoofdstukken komen thema’s aan bod zoals melk en zuivel, eetbare planten, plantaardige smaakstoffen, deeg en beslag, bereidingswijzen en keukenmaterialen. Zo lees je over Chinese geconserveerde eieren, de viervoudige conservering of de Japanse katsuobushi, vruchten uit droge klimaten en Spätzle. Er wordt verteld over de geschiedenis van sauzen in Europa, over de harmonie van smaken in het oude China, over oude Engelse recepten voor bladerdeeg, over Deens gebak, over een oud Frans wafelrecept en Romeinse mosterd.
De hele wereldkeuken passeert in dit unieke kookboek. Je leert koken met de belangrijkste voedingsmiddelen van alle continenten. Wedden dat je eigen waaier aan gerechten na het lezen van dit boek nog groter wordt!
Wetenschap & cultuur in de keuken