Najat Kanache is een bijzonder talentvolle Marokkaanse chef, maar haar kennis strekt zich ook ver uit over de cultuur en de tradities van haar land. Culinaire en andere tradities kunnen best hand in hand gaan, maar aan zoiets hebben veel kookwezens op commerciële zenders natuurlijk geen boodschap. Lekkerbekken weten dat gastronomie verder reikt dan louter koken.
Mooi is dat Najat Kanache voor haar gerechten niet altijd beroep doet op beproefde keukentechnieken. Zaalouk (met aubergine of bloemkool) bijvoorbeeld kan bereid worden zoals dat gedaan wordt op de wijze van mensen die nog nooit een restaurant bezochten. En hoe omzichtig spring je om met vis die 's nachts door de woestijn naar het binnenland gevoerd wordt?
Omdat tal van voedingswaren niet zomaar voor het grijpen liggen in het verre Marokkaanse binnenland heeft deze chef behoorlijk wat aandacht voor inmaken en fermenteren. Natuurlijk zijn die technieken niet noodzakelijk in contreien als de onze waar de aanvoer van overal toestroomt, maar bedenk eens welke rijke smaken die eeuwenoude technieken te bieden hebben? Proef eens van in azijn gemarineerde paddenstoelen of ingemaakte groene vijgen!
Verse bereidingen vormen evenwel de hoofdbrok van het heerlijke culinaire aanbod van Najat Kanache. Hoe smaakt gazpacho met morieljes bijvoorbeeld? Of een bereiding met haai? Hoe zou gebraden kip met chocoladesaus smaken of geroosterde pompoen? Deze prachtige culinaire uitgave staat werkelijk bol van lekkere verrassingen, rijkelijk geïllustreerd bovendien. Wow !
Ondertitel:"80 kleurrijke recepten en verhalen uit magisch Marokko".