Mexicaanse restaurants zijn niet danig dik gezaaid in onze contreien en naar ginder trekken voor een lekkere hap heeft een bijzonder stevig prijskaartje. Dan maar zelf aan de slag in je eigen "cocina"? Rick Martinez is alvast een prima gids in de keuken maar serveert ook bijhorende verhalen, die de gerechen zoveel meer "fond" geven.
De beschrijvingen van de recepten zijn behoorlijk uitvoerig en zijn vergezeld van smakelijk ogende foto's. De kleurrijke opmaak van deze bijdrage onderstreept ook nog eens hoe de gerechten uit de Mexicaanse keuken vol kleur en vuur zitten. Mocht het überhaupt mogelijk zijn, je zou al willen proeven alvorens de bereiding van een gerecht voltooid is.
De gerechten, afkomstig uit de diverse Mexicaanse regio's, tonen een grote variatie aan ingrediënten, bereidingen en smaken. Ze zijn dan ook gerangschikt volgens die regio's. De auteur geeft alvast minstens twee goede redenen om met zijn Mexicaanse recepten aan de slag te gaan: "Mijn moeder is de reden dat ik kook" en ook "De recepten in het boek vertegenwoordigen het eten dat ik het lekkerst vindt".
Enkele ideeën? Tacos arabes (geschroeide varkenssteaks gemarineerd in koriander en tijm in een wrap)? Cochinita pibil (langzaam gegaarde varkensschouder met pompelmoes-, limoen- en sinaasappelsap), Jaibas enchilpayadas (krabvlees in knoflook-roomsaus met gekneusde rode chilipepertjes), Frijoles refritos (opgebakken bonen met reuzel), Gaspacho moreliano (Jicamasalade met mango, ananas en sinaasappel-limoendressing),...
Waarop wacht je nog?
Ondertitel: "Recepten en verhalen uit de keuken van Mexico".