Kookboeken zijn ‘hot’ tegenwoordig. En toegegeven soms is het moeilijk om het kaf van het koren te scheiden en een degelijk receptenboek te ontdekken. Dit boek over de Vlaamse keuken is gebaseerd op de robuuste en de authentieke gerechten van ‘ons’ culinair erfgoed. Generaties lang dragen wij, zonder er ons van bewust te zijn, de tradities mee van onze voorouders om lekker te koken en goed te eten.
Maria Cattoor van het restaurant ‘In de Vlaamsche Pot’ in Brugge maakt ons deelgenoot van zijn tradities. In de keuken van zijn grootmoeder kreeg hij de liefde voor lekker eten van zijn grootmoeder mee. En zo zijn er vele grootmoeders geweest die hun kleinkinderen verwenden met allerlei lekkers, vers uit de tuin of uit de boomgaard!
Vanuit de basisvoorraadlijst met de producten die iedereen wel in huis heeft en de onmisbare keukengereedschappen (écht het minimum minimorum) geeft de schrijver een aanzet aan dit kookboek. Vooraleer je aan de gerechten in deel 2 begint lees je best eerst in deel 1 waarin je uitleg krijgt over bewaartechnieken, bereidingstechnieken samen met een verklarende woordenlijst.
De gerechten uit de traditionele keuken die nu weer opgang maken waren vooral ‘in’ in de zestiger en zeventiger jaren. Vandaag worden deze ‘retro’ gerechten meer en meer gebruikt bij allerlei feestjes die op hun beurt ook weer eerder thuis dan op restaurant gegeven worden. En wat staat er dan op het menu? Onder andere een tomaat-garnaal, tomatensoep met balletjes, een koninginnenhapje, varkensgebraad op grootmoederswijze en als achterafje een koekjestaart.
70 gerechten uit de goede Vlaamse keuken zijn in dit boek opgenomen. Ik heb er reeds enkele geprobeerd en vooral het konijn op zijn Vlaams is in de smaak gevallen. Smakelijk!
Ondertitel: 70 klassiekers van bij ons