Op de achterflap lezen we dat "hutspot het ontstaan van de Nederlandse natie symboliseert", maar iedereen weet dat ook de Vlamingen wel pap lusten van dit heerlijke wintergerecht. De auteur voert ons mee door de geschiedenis van dit fel gesmaakte gerecht, met start bij het "Leidens Ontzet" in 1574. Wellicht aten we voordien ook al verwante schotels, maar het klinkt wel mooi als je het begin van iets lekkers aan een bepaalde datum of jaartal kunt koppelen.
De grote vraag is "Wat waren de ingrediënten van hutspot" in het verleden. Hoe vergelijkbaar is dat oorspronkelijke gerecht nog met wat we vandaag in ons bord scheppen? De auteur vogelt het voor ons uit. Ter illustratie vind je in deze uitgave een aantal afbeeldingen van schilderijen waarop hutspot een belangrijke plaats inneemt.
Wat ons nog eveneens uitermate interesseert: hoe zit het met de hedendaagse bereiding van hutspot? De auteur neemt recepten op van Braziliaanse, Spaanse en zelfs Indonesisch getinte hutspot. Het aantal recepten is evenwel eerder gering. De uitsmijter, hutspot met gehaktballen, lijkt me echt geen hoogvlieger.
Laten we ons bij het bereiden van hutspot vooral inspireren door het verleden, zoals dat in deze leerrijke uitgave naar voren komt. Misschien beland je dan wel bij een recept dat vergelijkbaar is met dat van je grootmoeder?