Anette Moldvaer, medeoprichter van een koffiebranderij in Londen, wordt momenteel veel gevraagd om koffieproeverijen te jureren, maar tussendoor heeft ze tijd om op zoek te gaan naar de lekkerste koffie en zelfs een boek te schrijven over het onderwerp dat haar na aan het hart ligt. Het wordt een ontdekkingsreis door het hedendaagse koffiegebeuren.
Vooraleer je aan het eigenlijke koffiezetten toe bent is er toch wel een en ander dat je moet weten. Dat je niet zomaar niet gemalen koffie voor om het even welke koffiebereidingswijze kunt gebruiken: de korrelgrootte is van belang. Gezien koffie hoofdzakelijk uit water bestaat is ook de kwaliteit daarvan belangrijk. En er volgen nog meer adviezen.
Voor de koffie-leek bevat dit mooi uitgegeven boek een overzicht van de gebruikte materialen en apparatuur. Hoe maak je koffie. Met een cafetière, met een espressomachine, via aeropress, met een cold dripper of met Vietnamese phin, als opgietkoffie, met behulp van een stoffen filter, een sifon of een moka-express, etc... Vervolgens krijg je een uitgebreid overzicht van courante en minder courante koffierecepten uit de ganse wereld: van cappuccino over flat white tot Americano en nog vele tientallen andere. Een aantal recepten bevatten niet louter water, koffie en melk, vandaar dat ook een aantal siropen en smaakstoffen aan bod komen. Hoe zou Espresso Cola smaken? Of Pistachekoffie?
Een belangrijk hoofdstuk is dat waarin koffiebonen uit de ganse wereld gepresenteerd worden. Voor ieder koffieproducerend land is er een overzicht van de voornaamste soorten, wat cijfermateriaal en een kaartje met de voornaamste koffiegebieden. Een boek boordevol interessante koffie-informatie, met tal van tips. Je zal merken dat het vooral een kwestie is van smaak...
Het lijkt erop dat de vertaler het wat moeilijk had met wetenschappelijke termen. Vandaar dat er termen en uitdrukkingen opduiken als "chlorine", wordt vloeibare koolstofdioxide niet beschouwd als een scheikundig product, extractie wordt omschreven als filtreren met oplosmiddel, ...