Met Zeeuwse mosselen als belangrijkste ingrediënt verzamelde de auteur een veertigtal mosselrecepten, geserveerd met de mosselen al dan niet nog in de schelp. Het "oer-gerecht" is natuurlijk dat waarbij de mosselen vergezeld worden van een beetje water, groenten en wat kruiden. Of deze mosselen nu met frietjes of met brood gegeten worden, daar spreekt de auteur zich niet over uit. Bart Van Olphen weet ook te vertellen dat Zeeuwse voorvaderen al tijdens de IJzertijd mosselen aten, al zal de bereiding toen nog meer rudimentair geweest zijn.
Uitgangspunt zijn dus Zeeuwse mosselen, al geeft de auteur de voorkeur aan die van het keurmerk "Zeker Zeeuws". Enkele van de 40 duidelijk beschreven bereidingen kan je beschouwen als louter Zeeuws, maar de meeste zijn toch zeer internationaal. Je maakt kennis met lekkere mosselbereidingen uit de ganse wereld: in paella, in gumbo (Cajun), in gele curry, op Griekse wijze, met pasta, gegrilde mosselsaté' uit Indonesië, mosselen uit Peru, in een omelet, op een broodje, mosselen in saké, in een quesadilla, met couscous, ... Toch wel opvallend hoe multicultureel de mosselen zijn.
De auteur laat je ook kennis maken met de mosselteelt en -vangst, met Zeeuwse mosselschippers en handelaars en niet onbelangrijk, de mosselmaten. Kortom, de lezer krijgt een gevarieerd beeld van dit heerlijke en wereldwijde lekkers uit de zee.
Ondertitel: "40 echte mosselrecepten".