De Turkse gastronomie veel verder (en lekkerder ook) dan wat er langs straten en pleinen aangeboden wordt in handelszaken allerhande. Turkse pizza's en pita's; mensen met een open culinaire geest en smaak hebben ze wellicht al meermaals geproefd, maar zij vormen niet meteen de hoogtepunten van het Turkse gastronomische landschap.
Hilal Kayis Sungur neemt ons mee op een smakelijke reis langs de Turkse volkskeuken. 60 "must eat" gerechten lijkt een bescheiden begin voor de gastronomie van zulk uitgestrekt land,. Maar je moet ergens beginnen, toch? Enige kennis van de Turkse geografie is niet overbodig als je precies wil weten waar welk gerecht zijn oorsprong heeft.
De auteur biedt bondige, duidelijke recepten van een breed scala aan gerechten waaronder tal van klassiekers; zowel kleine gerechten als meer uitgebreid lekkers. Met plezier bleef ik even stilstaan bij het ontbijtaanbod. Het moet immers niet altijd Schots, Frans of Amerikaans te zijn? Misschien is het Turkse ontbijtaanbod zelfs gezonder, wie weet.
Liefhebbers van soepen vinden hier hun gading; zowel meer klassieke soepen als maaltijdsoepen. Het onderscheid tussen koude en warme yoghurtsoep wil ik best eens proeven. Het aanbod aan gevulde groenten is overigens ook veel breder dan de gebruikelijke druivenbladeren. De paarse worteldrank, hier geserveerd bij kebabgerechten, blijkt een gezonde verrassing.
De Turkse volkskeuken, hier mooi geïllustreerd met paginagrote foto's, oogt verrassend veelzijdig en absoluut lekker. Aan de slag !
Ondertitel: "60 must eat gerechten".