Smuni Turan, zo heet de dame die deze recepten verzamelde. Omdat ze zelf niet kan lezen of schrijven bundelde haar zoon Matay de Mayee dat voor haar in deze bijzondere uitgave. De oorsprong van de recepten gaat terug op teksten in spijkerschrift, zowat 4000 jaar geleden "neergepend" door Arameeërs, meer bepaald deze uit de cultuur van de Survoye. "Haniyé", de titel van deze uitgave, is Aramees voor "Eet smakelijk".
De geschiedenis van de Survoye is ons uitermate onbekend. Ze hebben zich inmiddels over de ganse wereld verspreid. Het volk kwam op tragische wijze in de belangstelling tijdens de Armeense genocide van 1915. Toen doodden de Ottomanen niet alleen 1,5 miljoen Armeniërs maar ook 300.000 Survoye die in Armenië woonden.
Op de oorspronkelijke vierduizend jaar oude kleitabletten van de Survoye is er sprake van schapen- en geitenvlees en bijhorende kruiden. De gerechten van Smuni Turan zijn inmiddels zoveel veelzijdiger aan keuze en samenstelling. Zullen we bij wijze van kennismaking eens proeven van Lamsbout met knoflook en piment? Daarna is het de beurt aan Rode linzensoep of Geroosterde rodekool met witte kaas, munt en pistachenoten. Nog zin in witvis met saffraan, munt, dille en doperwten? En tot slot misschien warme tarwe met gedroogde pruimen en gemalen meloenpit?
Moeder zorgt voor heerlijke reepten, zoon vat ze duidelijk samen en de bijhorende beelden doen je al zin krijgen.
Ondertitel: "Een ode aan de oudste keuken ter wereld".