De verscheidenheid aan groenten is immens groot, maar als je de naam van Antonio Carluccio ziet opduiken op de cover kan je al vermoeden dat de Italiaanse keuken een hoofdrol speelt. Inderdaad, alles draait hier om groenten uit Italië (en quasi allemaal ook beschikbaar bij ons). De bereidingen en gerechten zijn uiteraard ook Italiaans.
De befaamde kok maakt op geheel eigen wijze een onderscheid tussen verschillende types "groenten": groene groenten, wortelgroenten, vruchtgroenten, paddenstoelen, kruiden, specerijen en noten. Vruchtgroenten (of groentevruchten) zijn volgens Carluccio deze veelal deze waarvan de gemiddelde liefhebber niet weet waar ze te klasseren: bij fruit dan wel bij groenten. Bekende voorbeelden zijn pompoenen, komkommers, aubergines, avocado's, tomaten en olijven.
Het onderscheid tussen verschillende types groenten zorgt ook voor de opdeling in hoofdstukken. Telkens worden daar eerst de meest belangrijke groenten besproken om vervolgens over te stappen naar de bereidingen. Koks van uiteenlopend niveau -en in hun spoor lekkerbekken- kunnen hun hartje ophalen met wat de grootmeester van de Italiaanse gastronomie ook nu weer warm en koud op tafel tovert.
Ik beperkt me tot Nederlandstalige benamingen, al klinken ze in het Italiaans veel smakelijker: pasta met broccoli en mosselen, Toscaanse bonen-koolsoep, lamsstoofpot met peren en sperziebonen, omelet met asperge en ui, brood- en knoflooksoep, beignets van gedroogde tomaten, Napolitaanse paastaart, tongfilet met cantharellen, kabeljauw gemarineerd met dille, ... De duidelijk beschreven recepten worden aangevuld met mooie foto's, die vooraf al voor appetijt zorgen.
Carluccio zorgt ervoor dat je ook met groenten kan toveren, zowel smaken als kleuren.