Voor de Bourgondiërs onder ons is "Goesting in Vlaanderen" een bevestiging van onze rijkdom aan (streek)gastronomie. Hierin ontdek je de achtergrond en geschiedenis van typische Vlaamse producten. Wat is er Vlaamser dan waterzooi, paling in 't groen, asperges op Vlaamse wijze, konijn met pruimen en peperkoek. De erkende streekproducten en historische recepten hebben elk hun verhaal, van het gebruik in de keuken en in de dagelijkse kost.
De verspreiding van vele producten is vooral te danken aan de ontwikkeling van de spoorwegen tegen het eind van de negentiende eeuw. Voorheen was het bv. quasi onmogelijk om in het binnenland Noordzeevis te eten. De spoorwegen hebben hier voor een 'boom' gezorgd, zowel voor het binnenlandse productenvervoer als voor de export. Het onstaan van keurmerken zorgde dan weer dat de kwaliteit van de producten sterk verbeterde.
Van oudsher at de Vlaming als hoofdmaaltijd een 'potagie'. Dit is een stoofschotel van bonen, erwten, rapen en kolen. De komst van de aardappel zorgt voor een welkome afwisseling in deze hoofdschotel. Zes op de tien Vlamingen eten nu nog dagelijks hun 'pattaten', daarna volgen pasta en rijst. In de top drie van de groentenhitparade staan tomaten, ui en sla. De Vlaming kiest meer en meer voor de gezondmakers die groenten en fruit zijn. Het rode pigment van de tomaat voorkomt allerlei aandoeningen, de druif is vochtafdrijvend, de champignon is bloeddrukverlagend en honing bevat natuurlijke suikers.
Ben je van Haspengouw of woon je in Poperinge, aan de hand van een veertigtal producten maak je een reis door Vlaanderen en ontmoet je ook de producten uit je eigen regio.