Wie zou niet graag aanschuiven als Italiaanse grootmoeders hun eigen recepten bereiden? De fornuizen van deze oma's staan verspreid over Italië, wat je meteen ook laat kennismaken met de regionale diversiteit van de Italiaanse keuken. Afgaande op de leeftijd van sommige van deze grootmoeders -tot diep in de 90- mag je op sommige recepten mogelijk wel het etiket "historisch" plakken. En misschien zegt de hoge leeftijd van sommige grootmoeders ook wel iets over de gezonde kwaliteiten van hun gerechten?
Marietta (uit Calabrië) is met haar 99 jaar de oudste van de heerlijk kokende grootmoeders uit deze lekkere uitgave. Je leert hoe haar speciale tagliatellerecept te bereiden. Vooraleer je evenwel aan de recepten van Marietta en haar collega's uit dezelfde leeftijdsgroep toe bent leer je hoe je zelf pasta met de hand kan bereiden. Daarna kom je aan de weet hoe je die pasta best kookt. De auteur voegt aan het kookwater grof zeezout, maar waarom dit specifiek "zonder jodium" moet zijn wordt niet toegelicht. In zeezout zitten er van nature jodiumverbindingen in gewoon keukenzout daarentegen niet.
Opvallend is de creativiteit in de keukens van deze grootmoeders. Een greep in de gerechten illustreert dit: Vlinderpasta met doperwten en worst, Kasranje-gnocchi met walnotenpesto, Feascatole met kreeft, Lasagne met varkensvlees en salie, Pastei met kaas en spinazie, Fettuccine met gesmoord konijn, Brandnetel-tagliolini met eekhoorntjesbrood, ...
De bereidingen ogen eenvoudig. Heerlijk zijn ook de commentaren die sommige oma's in petto hebben over hedendaagse keukengewoonten. Mooi geïllustreerd met afbeeldingen van de gerechten, maar ook met de grootmoeders aan het werk in hun domein.
Ondertitel: "Van oma's uit heel Italië".