Geef toe, een wereldatlas die chronologisch gerangschikt is, dat is niet alledaags. De wijnregio's (en de bijhorende kaarten) zijn hier gerangschikt naargelang de datum dat men in de betrokken regio wijn begon te maken. Vandaar dat Georgië uiteraard als eerste aan bod komt, want dat land kan bogen op een wijntraditie van inmiddels 8000 jaar.
Bij iedere beschreven wijnregio komt telkens gelijkaardige informatie aan bod. Naast de kaart worden ook de belangrijkste druivenrassen -inheemse zowel als uitheemse- vermeld. Uiteraard komt de vroegste wijngeschiedenis aan bod, weliswaar beknopt, maar is er ook enige aandacht voor het wijngebeuren vandaag. Daarnaast zorgen de auteurs voor cijfermateriaal (bebouwde oppervlakte, plaats op de wereldranglijst, jaarlijkse productie, een aantal appellations, ...Het geheel is zeer verzorgd in beeld gebracht.
Mogelijk zijn de auteurs wel eens in de war door de hoeveelheid informatie die ze graag zouden willen brengen. Anders is het moeilijk te verklaren dat er bij Armenië over "wijnbouw nu" geschreven wordt over gebeurtenissen van 6000 jaar geleden. Vooral belangrijk lijkt me dat je met deze wijnatlas overzichtelijk materiaal bij de hand hebt om tijdens het genieten van wijn over te discussiëren.
Nog meer leuks? Voor de belangrijkste druivenrassen krijg je een overzicht van hun belangrijkste productiegebieden, van een honderdtal druivenrassen worden de voornaamste aroma's vermeld, … Je krijgt een beeld van waar overal wijn geproduceerd wordt: Japan, Polen, Tahiti, Kazachstan, Zuid-Korea, … Veel wijninfo dus, netjes gebundeld.
Ondertitel: "Wereldatlas van wijn".