Mezze associëren restaurantbezoekers wel vaker met de Griekse keuken, want daar worden vaak dergelijke standaardschotels aangeboden. Salma Hage, de auteur van deze mooie uitgave, haalde haar mezze-inspiratie uit haar geboorteland Libanon. De gastronomie van dit eerder kleine land onderging in de loop der eeuwen invloeden van een veel ruimere regio, zeg maar het Midden-Oosten. Dat zowel Libanon als Griekenland aan de Middellandse Zee liggen kan ook bijgedragen hebben aan de uitbreiding van het begrip mezze.
In de recepten die Salma Hage hier aanbiedt is niet danig veel te merken van Griekse invloeden. Ze houdt zich begrijpelijkerwijze in eerste instantie aan de keuken waarmee ze opgroeide. Dat ze die later mee verhuisde naar Groot-Brittannië leverde wellicht bijkomende ingrediënten en technieken op, maar de basis bleef behouden.
De gerechten in deze uitgave zijn niet gerangschikt naar het tijdstip van de dag; je kunt ze quasi altijd eten eigenlijk wanneer je in goed gezelschap bent. De leidraad voor de rangschikking is eerder de aard van het gerecht of van de basiscomponent. Vandaar dat de hoofdstukken namen dragen als Salades, Groenten, Gevuld & gebakken, Zoetigheden, Drankjes, etc...
Mezze omvat een veelheid aan kleinere gerechten, niet meteen grote hoofdschotels. Vandaar dat het nogal wat tijd vraagt om je gasten te verwennen met een mooie keuze. Kwestie van tijdsgewijs de juiste keuze te maken. Maar beter nog, laat je vooral leiden door smaak, geur en uitzicht: dan kan je een heerlijk aanbod samenstellen. De keuze in deze uitgave is alleszins groot, gevarieerd en duidelijk beschreven.