Zoals je kan reizen in eigen land of regio, zo kan je ook genieten van wat de bodem daar opbrengt. Duurzaam vakantie vieren doe je een of enkele malen per jaar, koken op duurzame wijze kan je het jaar rond, uiteraard met lokale producten. De auteurs sprokkelden gerechten op basis van lokale producten bij elkaar, voor elke dag van het jaar een. Koken met het aanbod van de seizoenen is daarbij belangrijk, maar je kan rustig gebruik maken van eerder op het jaar ingemaakte groenten of fruit.
Het boek is geschreven vanuit een Nederlandse invalshoek, maar je kan de gewenste ingrediënten veelal ook in België vinden. Soms ontstaat er al eens een kleine gastronomische spraakverwarring. "Hete bliksem" wordt hier omschreven als "een typisch Hollands gerecht met aardappelen en appels", terwijl wij het toch vooral kennen als een streekgerecht uit Haspengouw, waarin naast aardappelen en appelen ook uien en vooral spek verwerkt zijn.
Voor iedere dag van het jaar een gerecht bedenken op basis van lokale producten lijkt een hele krachttoer, maar eigenlijk deden onze voorouders niet anders. Het grote verschil is dat hier ook weleens "uitheemse" bereidingswijzen voorkomen, maar steeds op basis van lokale producten. Wat denk je bijvoorbeeld van Risotto met schorseneer en kastanjechampignons, Koolraapspaghetti met aardappels en rundvlees, Sushi van roodwier en gerst, Polenta met gebakken wijngaardslakken, ...
Andere combinaties zullen je eerder ongewoon voorkomen, maar misschien toch eerst proeven alvorens te oordelen: Rodekoolstamppot met casselerrib, Zuurkool met wintervis, zeewier en geitenkaas, Zwezerik met rivierkreeft, Hartige taart met groene asperges en morieljes, Wilde eend met pruimensaus en rode kool, Aardappelkoek met Limburgse kaas en stroop, ...
Mooi uitgegeven, met degelijke informatie en receptuur. Smakelijk!
Ondertitel: "365 dagen per jaar".