Genk is er fier op de meest multiculturele stad van Vlaanderen te zijn en toont dat ook duidelijk met de uitgave van dit prachtige kookboek. De keukens en tuinen van bewoners en horecazaken is een kanaal om het leven in een stad aan te voelen of te illustreren. De auteurs en fotografen van deze interessante uitgave vonden daar veel inspiratie.
Op twee bijzondere wijzen is dit kookboek anders dan vergelijkbare uitgaven. In de eerste plaats is er de wederzijdse integratie: grondstoffen uit de lokale land- en tuinbouw vinden hun weg in recepten van over de ganse wereld. Daarnaast krijgen ook de producenten van die lokale grondstoffen een stem: de auteurs gaan ook op bezoek bij de (volks)tuinders en landbouwers waar de multiculturele buurt zich bevoorraadt.
Samen met grondstoffen en recepten duiken ook verhalen op van de mensen die ze telen en bereiden. Sardijnen die hun kennis meebrachten van hun zonnige eiland of Italiaanse mama's die pas in Vlaanderen leerden koken komen aan het woord, net als de Turkse familie die vertelt hoe ze Turkse yoghurt gebruikt om de oerlimburgse melkmik te bereiden.
Dit boek stroomt over van heerlijke geuren en smaken, van een heerlijk samenleven van diverse culturen in een stad. Precies daardoor is dit lekkere boek ook een uitnodiging om eens te gaan ruiken, proeven en smaken in Genk. Vooraleer je daadwerkelijk de voeten aan tafel steekt moet je vast eerst eens ronddwalen op de multiculturele Genker markten.
Bestellen kan bij Uit in Genk, uitingenk@genk.be, mits betaling van 4 euro verzendingskosten. Te koop in alle Genker boekhandels en in meerdere boekhandels elders in Limburg.