Friese tradities en cultuur zijn wat "anders" dan in het overige deel van Nederland. Gelukkig hebben ze behoorlijk wat daarvan bewaard en dat uit zich onder meer ook in de keuken. Henny en Betty Feenstra halen voor deze mooi geïllustreerde uitgaven het beste en lekkerste uit de Friese baktradities naar boven. Het mag dan ook wat zoeter zijn.
De auteurs beperkten zich niet tot hun uitgebreide persoonlijke bakkennis, maar gingen ook snuisteren in de bakgeschiedenis van hun regio. Daarbij kwam nog meer zoetigheid naar boven, waarvan lezers en lekkerbekken nu via deze uitgave kunnen van profiteren (en smullen). Na de basisrecepten volgt een uitgebreid aanbod uit de zoete lokale bakovens: taart & cake, koek & koekjes, zoet brood, chocolade & snoep en tenslotte toetjes, om de allerlaatste gaatjes te vullen.
Even wat meer in detail gaan snuisteren levert onder meer recepten voor dit lekkers: Oranjekoek van Klaes, Havermout Appelplaattaart, Pleverkoeken, Dokkumer taai, Friese jongetjes, Trommelkoek, Beschuit met roggebrood, Karnemelkse oudding, Hooimaal, ... Meer in detail ben ik geïnteresseerd in Kruidkoek (al dan niet gevuld), Friese pepernoten en Dokkumer koffie om te kijken of ik eventueel equivalenten kan ontdekken in andere keukens. Laat ik het niet verraden.
Proef en geniet van lekker Friesland via deze smakelijke uitgave !