Zoveel rijker dan een "gewoon" kookboek is deze boeiende uitgave. Tussen de heerlijke recepten door laat de auteur je kennis maken met het Japanse platteland en de activiteiten op de boerderij waar ze woont en werkt. Hoe een Amerikaanse op een tachtig jaar oude Japanse boerderij terechtkwam is een verhaal apart; het belangrijkste voor de lezers is dat zij zich jarenlang inwerkte in de lokale levensstijl en de bijhorende gastronomie. Ooit begonnen met het leven van bescheiden lesjes over de Japanse kookkunst heeft ze zich nu opgewerkt tot grote kenner van die keuken en auteur van het voorliggende leerrijke en ongewoon interessante boek.
Na een introductie tot de Japanse boerenkeuken maakt de lezer kennis met maar liefst 165 gerechten gaande van hapjes over soepen, noedels, rijst, sojabonen, groenten, vlees, vis tot nagerechten allerhande. Luchtgedroogde botervis lijkt me wel wat, maar er zijn natuurlijk ook de bereidingen van sushi of heilbot in citrus en azijn. Of kijk eens wat je allemaal kan doen met rijst. In abrikozendrank krijg je ook meteen zin.
Nancy Singleton Hachisu beperkt zich overigens niet louter tot Japanse ingrediënten, ze bereidt bijvoorbeeld een heerlijk gerecht met bloemkool, miso en sesam, gewoon omdat ze zelf bloemkool lekker vindt. Een klein probleem bij de Japanse keuken, en dan vooral die van het platteland, is dat je niet meteen alle ingrediënten vindt in de winkel om de hoek, maar die zoektocht kan ook best leuk zijn.
Heerlijke onderdompeling in de Japanse plattelandskeuken, aangevuld met hier en daar een ingrediënt van bij ons.
Ondertitel: "165 gerechten met traditionele smaken".