Historisch gezien wijst de term "Code Noir" naar een decreet van Lodewijk XIV, waarin die bepaalde hoe slaven van Afrikaanse herkomst in Franse koloniën moesten behandeld worden. Het Westerse slavernijverleden ligt gelukkig achter ons (fingers crossed), maar de zeer diverse afstammelingen van de slaven van eertijds maken een zeer groot deel uit van de bevolking van de Cariben.
Een diverse bevolking brengt onder meer een zeer verscheiden gamma aan ingrediënten en een daaruit voortvloeiende gastronomie met zich. In deze mooi geïllustreerde uitgave gaat Lelani Lewis op zoek naar de oorsprong van de huidige zeer diverse Caribische keuken. Geen eenvoudige zoektocht, maar wel een inspanning die beloond werd met allerhande lekkere ontdekkingen.
Kip en vis zijn belangrijke ingrediënten, maar die worden aangevuld met allerhande groenten, fruit en kruiden van eigen bodem en af en toe ook in een hedendaags jasje gestoken. De benamingen van de gerechten laten zich niet altijd eenvoudig in het Nederlands vertalen, maar dat maakt ze er natuurlijk niet minder lekker om. Integendeel, nog exotischer.
In de duidelijke recepten verwerkt Lelani Lewis allerhande info over het verleden van de bewoners van de Cariben, met veel aandacht voor het aspect slavernij. Niet alleen de smaakpapillen worden aan het werk gezet; ook de hersenen.
Ondertitel: "Recepten van de Caribische eilanden".