BIJDENDIJK, EEN KEUKEN VOOR DE LAGE LANDEN


Book BIJDENDIJK, EEN KEUKEN VOOR DE LAGE LANDEN
  • Auteur:
  • ISBN: 9789038804064
  • Type: Hardback
  • Bladzijden: 398
  • Categorie: Gastronomische reisboeken
  • Richtprijs: € 39,99
  • Taal: Nederlands
  • Datum: 11/04/2018
  • Recensent: RD
  • Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
  • Verdeeld door: L&M Books
  • Kopen - prijs vergelijken:
  • BIJDENDIJK, EEN KEUKEN VOOR DE LAGE LANDEN Kopen - prijs vergelijken: Proxis & Azur
  • BIJDENDIJK, EEN KEUKEN VOOR DE LAGE LANDEN Kopen - prijs vergelijken: BOL.com

Een keuken ontwikkelen voor de Lage Landen, zo luidt de missie van Joris Bijdendijk. Deze succesvolle Nederlandse kok, reeds voorzien van lauweren uit zijn vakgebied, richt zich met deze prachtige en kwaliteitsvolle uitgave in eerste instantie tot de thuiskok die al enig kookniveau aankan en graag enkele stappen vooruit wil zetten op de gastronomische ladder.

Italiaanse koks verwijzen graag naar "la mama", maar Joris Bijdendijk mag er evenzeer prat op gaan dat hij de liefde voor goede producten, voor heerlijke smaken en voor het koken als dusdanig van thuis mee gekregen heeft. "Thuis" dat is dit geval de Belgische Ardennen, waar de familie elk weekend naartoe vanuit Amsterdam naartoe trok, om daar te werken op de familieboerderij. Hoogtepunt van het weekend was telkens de zondag wanneer er gekookt werd met producten die ze zelf geteeld hadden. Dat je op die wijze "de smaak" te pakken krijgt mag niet verbazen.

Vanaf dat genieten in de Ardennen schetst Joris Bijdendijk zijn ontwikkeling tot vooraanstaande kok. Koken is kennis natuurlijk, maar toch vooral ontdekken van smaken. Het ontbreken van angst voor experimenteren lijkt me eveneens belangrijk. Naast boeiende verhalen en schitterende foto's kijkt de lezer vooral uit naar recepten; hij of zij wordt daarbij niet ontgoocheld.

Vanuit zijn kennis opgedaan in de familieboerderij en aan de zondagse feesttafel rangschikt de meesterkok zijn recepten in 5 seizoenen. Naast de klassieke seizoenen voegt hij er ook nog de voorzomer aan toe, een periode van rijke smaken. De thuiskok krijgt een brede waaier aan duidelijk beschreven recepten voorgeschoteld, waarbij deze in mijn ogen alvast tot de hoogvliegers horen: Zeebaarstartaar met groene aardbeien, Tartaar van gebraden runderhaas met spinazie, Abrikozen van de barbecue met kruisbes en kamille, Varkensribbetjes met appelstroop, dragon en witlof, Duif in zoutkorst met perencrème en pastinaak, Zuurkoolschotel met krokante varkenshesp en Geitenkaasmousse met perensalade en citroenvinaigrette.

Heerlijke recepten op basis van producten van eigen streek en met boeiende smaakcombinaties.


Tags: Gastronomie

Ontvang als eerste last-minutes en updates direct in je mailbox

E-mail adres*:

Zelf een recensie toevoegen

Naam*:
E-mail adres*:

Uw recensie*:
 
Veiligdheidscode: