Enkele jaren na de nederlaag van Napoleon in Waterloo kwamen Nederland en België onder hetzelfde bestuur; dat van koning Willem I. Eén van de problemen die zijn regering moest aanpakken was de torenhoge werkloosheid in combinatie met de diepste armoede. Een van zijn generaals, Johannes van den Bosch, bedacht toen het concept van de 'Koloniën van Weldadigheid'. Mensen in een precaire situatie kregen een lap woeste heidegrond ter beschikking om in hun levensonderhoud te voorzien en zouden op termijn met hun landbouwopbrengsten hun schulden aan de overheid kunnen terugbetalen.
Deze uitgave verkent al fietsend en wandelend de 5 koloniën in het noorden van Nederland, die inmiddels deels ingebed zijn in Nationale Parken: Frederiksoord, Boschoord, Ommenschans, Willemsoord en Wilhelminaoord. De voormalige Belgische Weldadigheidskoloniën in Merksplas en Wortel vallen buiten het bestek van deze heerlijke onderdompeling in de natuur.
De ervaren fiets- en wandelacteur Fokko Bosker rijgt de kennismaking met de 5 Nederlandse Weldadigheidskoloniën aan elkaar tot een 9-daagse tocht, waarbij er afwisselend gefietst en gewandeld wordt. De afstanden van de fietstrajecten variëren van 40 tot bijna 70 km, terwijl je al wandelend trajecten overbrugt van 3 tot 12 km.
De fiets- en wandelroutes, vaak via knooppunten, zijn voorzien van duidelijke kaartjes en interessante beschrijvingen. De auteur besteedt veel aandacht aan natuur en landschappen, informeert je over geschiedenis en cultuur. Belangrijk is ook dat hij beseft dat fietsers en wandelaars niet op een lege maag onderweg zijn en is er in deze rijkelijk geïllustreerde gids ook aandacht voor divers lekkers.
Deze kennismaking met de Weldadigheidskoloniën voelt helemaal weldadig aan, in een hedendaagse betekenis van het woord.
Ondertitel: "Fietsen door UNESCO Werelderfgoed".