Hongarije lijkt me een van die landen waarover je nooit uitverteld geraakt. Is het de onduidelijke oorsprong van de bewoners, de rijke cultuur of de gevarieerde gastronomie? Ik weet het zelf ook niet, maar ik kijk telkens weer uit naar een nieuw boek over dit bijzondere land, om nog er nog meer over aan de weet te komen.
In dat opzicht vind ik het wel wat jammer dat het hoofdstukje “Contexts”, waaronder ook geschiedenis thuis hoort, niet wat uitgebreider kon in deze gids. Dat wordt dan wel enigszins goedgemaakt door hetgeen je onderweg, al lezend en rondreizend, hierover aan de weet komt en ook wel door kadertekstjes die hier en daar opduiken.
Anderzijds, wie houdt van rond trekken in Hongarije, die wordt zeker grondig geïnformeerd. De auteurs hebben oog voor aspecten van het land die je elders niet terugvindt en laten zich de keuken en andere aspecten van het goede leven best smaken. Interessant is het aanbod aan plaatsen waar je Tokaj wijnen kan proeven, maar de omschrijving van de wijze waarop deze wijnen aangemaakt worden had toch beter gekund. Ook het onderscheid tussen de diverse aszu-kwaliteiten had beter uit de verf mogen komen.
In deze gids is het land onderverdeeld in 6 regio’s, nogal sterk uiteenlopend in oppervlakte, maar daar kan de geroutineerde reiziger gemakkelijk rekening mee houden bij zijn planning. En het is precies voor de planning en voorbereiding van een tocht door dit boeiende land dat deze reisgids een uitstekend hulpmiddel is. Het is een prima hulpmiddel om je te laten verrassen door Hongarije.
Distributie in Nederland: Penguin Books Benelux, Herengracht 418, 1017 BZ Amsterdam
Toeristische informatie over Hongarije