Weten hoe mensen, dieren, planten of landschappen eruit zagen is een vraag die nieuwsgierige mensen lang heeft bezig gehouden. Vandaag volstaan een zoekterm en enkele muisklikken om het antwoord te zien verschijnen. Ooit was dat anders. Af en toe sijpelde er misschien wel een (aangedikt) verhaal door en beslist nog minder vaak kreeg je een afbeelding onder ogen van hoe de wereld en haar bewoners elders waren.
Met dank aan de drukkunst kon men enkele snelheden hoger schakelen in het bevredigen van de weetgierigheid. Vader en zonen De Bry hebben daartoe ruimschoots hun steentje bijgedragen. Rond het begin van de 17de eeuw konden ze een resem afbeeldingen en begeleidende teksten op de kop tikken die toonden hoe er geleefd werd buiten Europa. Ook al was dat niet hun oorspronkelijke beroepsbezigheid, zij begonnen met het uitgeven van dat toen leerrijke materiaal.
Veel informatie werd aangebracht middels reisverslagen en beschrijvingen van kolonisatoren die actief waren in pas ontdekte regio's. De afbeeldingen en teksten behandelden in hoofdzaak "de Indiën", vandaar ook de titel van deze uitgave. De West-Indiën omvatten in hoofdzaak de Amerika's, terwijl de Oost-Indiën zich vooral richtten op de Nederlandse reizen Oostwaarts.
Allerhande aspecten van het leven in de Indiën komen aan bod in woord en afbeeldingen: het gedrag en de activiteiten van de inheemse bewoners, de maatschappelijke indeling van koning tot slaaf, hun "religies" inbegrepen voorouderverering, duivelsverering en kannibalisme. Kortom, het leven zoals het was in de Indiën bekeken door de bril van de overheersende Europeanen.
Toch bijzonder om zich in de plaats te stellen van mensen uit onze contreien die zich in de 17de eeuw verbaasden over het leven elders. Hoe de werkelijkheid was zouden ze pas veel later ontdekken, maar deze inkijk is alvast bijzonder leerrijk voor "alweters" uit de 21ste eeuw.
Ondertitel: "De collectie De Bry 1590-1623".