Pas vele decennia na zijn dood in 1840 dringt het besef door dat Caspar David Friedrich zowat de grootste Duitse kunstenaar was uit de periode van de romantiek. Tijdens of na zijn leven werd hij gehaat door Goethe en Poetin, maar geliefd door Hitler, Rainer Maria Rilke en Walt Disney en inmiddels talloze andere kunstliefhebbers. Helaas zijn slechts een beperkt aantal van zijn schilderijen en tekeningen bewaard gebleven.
Auteur Florian Illies zoekt zich een weg door het leven en het werk van Caspar David Friedrich. We reizen naar Dresden, zijn belangrijkste woonplaats, maar ook naar het Harzgebergte, het eiland Rugen aan de Oostzee en andere locaties waar de kunstenaar graag werkte of zich terugtrok. Overal deed Friedrich beelden en indrukken van landschappen op, maar geen enkel werk kan aan één locatie toegeschreven worden. Op een landschap waarop je een haven aan de Elbe meent te herkennen kunnen evengoed bomen of rotsen voorkomen die hij op een totaal andere plaats waarnam. Zijn werken lijken wel montages van verschillende landschapselementen.
De 4 reproducties die in deze uitgave voorkomen illustreren deze montages. Het mochten er méér geweest zijn. Let hierbij ook op de wolken. Weinig kunstenaars kunnen de hemel bij dag of avond zo meesterlijk weergeven als Friedrich. Vaak illustreren ze de zwaarmoedigheid van deze bijzondere kunstenaar. In de Hamburger Kunsthalle zijn enkele van zijn werken te bewonderen.
Auteur Forian Illies beschrijft de complexe zoektocht die hij ondernam naar het leven van de kunstenaar en naar de geschiedenis van zowel overblijvende als verbrande werken van Caspar David Friedrich. De zoektocht is zo complex als het leven van de kunstenaar, maar wel boeiend.
Ondertitel: "Caspar David Friedrichs reis door de tijd".