Wat het belang is dat men hecht aan grenzen in de wereld wordt ten overvloede geïllustreerd door de huidige conflicten, zeg maar oorlogen. Ook de reiziger moet er terdege rekening mee houden. Een of een paar stappen te ver over een soms ter plekke onzichtbare scheidingslijn kan af en toe wel eens kwalijke gevolgen hebben. Soms behelst een grens ook het verschil tussen vrijheid en onvrijheid; zie bijvoorbeeld de Berlijnse Muur. Gelukkig is die laatste grens tegenwoordig alleen nog maar een bezienswaardigheid voor toeristen.
Mogelijk wel de eersten die er duidelijke grenzen op na hielden waren de Romeinen. Hun "limes" waren in eerste instantie bedoeld om het eigen grondgebied te beschermen tegen de "barbaren" die voorbij die grenzen woonden. Als het ware grenzen opgelegd door één partij. De mensen aan de overkant van die grenzen leken niet eens betrokken partij.
Grenzen werden belangrijker toen meer krijgsheren, koningen en kleine en grote zogenaamde adellijken grenzen vaststelden (of net niet) tussen hun gebieden. Twee soorten grenzen zijn er : natuurlijke en kunstmatige. Natuurlijke grenzen zijn vaak onzichtbaar of onduidelijk: ze lopen door rivieren en zeeën of over bergpassen. Kustmatige grenzen (zowat 45% van het totaal) bestaan in feite uit lijnen op kaarten. Denk bijvoorbeeld ook aan de rechte lijnen die de grenzen vormen tussen sommige Amerikaanse staten of Afrikaanse landen.
Grenzen lopen niet altijd tussen staten. Denk aan de Schengenzone, de Muur die Israël bouwde, de datumgrens, de grenzen die de invloedssferen op de Zuidpool aangeven, de grenzen bij zogenaamde neutrale zones, enz.. Misschien wel het interessantste hoofdstuk is dat over de betwiste grenzen. Vooral daar is het uitkijken voor reizigers die zich in die buurten wagen.
Naast de interessante en nuttige informatie geniet je als lezer ook van de aangename layout en vooral de talrijke overzichtelijke kaarten.
Ondertitel: "Over muren, conflicten en onzichtbare scheidingslijnen".