Eilanden komen en gaan, zou je kunnen zeggen. Iedereen kent wel een verhaal over een eiland dat verdween in de golven, dat oprees uit de zee na een vulkaanuitbarsting, dat door de mens aangelegd werd om militaire, economische, toeristische of andere redenen, ... Zoals wel vaker kom je toevallig bij een onderwerp terecht dat fascineert en groeit die eerste interesse uit tot een heuse collectie, in dit geval een collectie van eilandenkennis.
Samen met de auteur overloop je een uitgebreide collectie eilanden. Van eilanden aangelegd om er een vliegveld neer te poten had je allicht al gehoord, maar er zijn ook heuse afvaleilanden. Eindeloze rijen vrachtwagens leveren dag na dag tonnen afval om op te stapelen op een speciaal daarvoor aangelegd eiland. Tot wanneer eigenlijk? En wat gebeurt er dan met dat afval? Geen mens die het lijkt te weten.
Overigens, het is niet de hedendaagse mens die begon met de aanleg van eilanden, dat gebeurde eeuwen geleden ook al. Op het Titicacameer bijvoorbeeld en op de Salomonseilanden legden de bewoners eilanden aan ter bescherming tegen vijanden. In het ene geval waren dat drijvende eilanden van riet, in het andere maakte men eilanden door steeds maar brokken koraal in het water te gooien. Een eiland moet niet nodig in zee liggen. De Schotten ontwierpen vroeger kleine eilanden in lochs. Menselijke creativiteit kan grenzeloos zijn.
Reis mee langs de wondere wereld van eilanden, ook al zijn vakantiegangers niet op ieder eiland welkom.
Ondertitel: "Een reis langs oude en nieuwe eilanden".