De Rijn is misschien wel de rivier met de meeste namen, de meeste koosnaampjes en met de mooiste verhalen. Daarnaast is er natuurlijk ook de vaak prachtige ligging. Vandaar ook de grote aantrekkingskracht ervan. Ruim voldoende bovendien om er een degelijk, rijk geïllustreerd boek van te maken.
De hoofdmoot van de aandacht gaat naar de Rijn op Nederlands grondgebied, tussen Lobith en Katwijk dus. Landschappelijk gezien kan dit Rijntraject niet tippen aan het Duitse of het Zwitserse, maar historisch en waterbouwkundig is er dan wel veel te vertellen. Op Nederlands grondgebied verandert de Rijn zo vaak van naam -en soms ook van karakter- dat het voor een leek moeilijk te overzien is. Soms is de Nederrijn bijvoorbeeld ook de Bovenrijn, elders is dioe dan weer de Kromme Rijn of de Oude Rijn.
In woord en beeld beschrijven de aiteurs alle belangrijke plaatsen op en langsheen de Rijn tussen Lobith tot Katwijk.Talloze al dan niet Rijngebonden aspecten komen aan bod: steden en dorpen, bruggen, monumenten, bijzondere landschappen. Laat je al lezend en kijkend gewoon meedrijven met de auteurs en je maakt een boeiende reis doorheen een landschap dat in de loop der eeuwen nogal wat veranderingen onderging.
De Rijn speelde meermaals een belangrijke rol in de geschiedenis. De Romeinen waren de eersten om er een echte grensrivier van te maken, voorzien van de nodige versterkingen. Meer dan voldoende boeiend om er een volledig hoofdstuk aan te wijden. Een paar duizend jaar later speelde de Rijn dan weer een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Zelden lieten de mensen de Rijn met rust, maar soms nam de rivier weerwraak. In dit boek toont de mens de Rijn op zijn mooist, Vadertje Rijn zal er beslist tevreden mee zijn.
Ondertitel: "Van Lobith tot Katwijk".